Ik liet me inspireren…

…door een alom gekend Deens kledingmerk.

Ik maakte een jurkje en tekende zelf het patroon. Ik gebruikte hiervoor het basispatroon van Stof voor durf-het-zelvers en paste het aan. Dit is het resultaat.

20131018_143736

Voor de liefhebbers maakte ik hierbij een korte tutorial. Meer heb je niet nodig om dit jurkje zelf te maken.

Je neemt een basispatroon van een A-lijn jurkje (ik nam dat uit Stof voor durf-het-zelvers). Zowel bij het voorpand als bij het achterpand verlaag je de lijn van het armsgat een 5-tal centimeter. Je hertekent de lijn in een vloeiende beweging.
Bij het voorpand trek je een horizontale lijn 5 centimeter onder de halslijn. Dan krijg je volgend patroondeel (bij het knippen knip je enkel naadwaarde aan de zijnaden en de onderkant):

20131018_111408Voor het achterpand verleng je de de schoudernaden met een 20-tal centimeter. (ik legde het patroon van het achterpand op het voorpand om de lengte te bepalen) Op het einde maak je een spitse punt. De rug maken we dieper en tekenen een mooie kwartcirkel. Je knipt terug enkel naadwaarde aan de zijnaden en onderaan. Nu heb je dit:

20131018_111447

Nu komt het zakje aan de beurt. Je tekent een zakje naar eigen wensen (vorm en grootte).

20131018_111418Nu komt het echte werk. Verzamel eerst al je benodigdheden: knoopjes, garen, biais en paspel.

20131018_111922

Eerst overlocken of zigzaggen we alle zijden, behalve waar biais komt. (bekijk hier even de eerste foto)

Daarna starten we met de zak: paspel bevestigen aan 3 zijden, omstrijken aan de bovenkant, doorstikken en eventueel afwerken met een siersteek. Daarna stikken we de zak op het voorpand.

20131018_131537Nu bevestigen we de biais zowel aan het voorpand als aan het achterpand. Hier vind je hoe je dat moet doen. Dit is het resultaat:

Dan is het tijd om de zijnaden te stikken.
vooraleer we de paspel aan de onderkant bevestigen strijken we de zijnaden goed open en stikken ze nog eens vast net onder de okselgaten.

We stikken de paspel nog eens door op een halve centimeter van de onderkant van de jurk.

Nu nog knoopjes aannaaien en knoopsgaten maken en klaar is de jurk!

En nu hopen dat ik geen stappen vergeten ben…

7 gedachtes over “Ik liet me inspireren…

    1. Hey, Bij mijn dochtertje viel het jurkje nogal wijd bovenaan. Ik maakte achteraf nog een stolpplooitje in de hals achteraan. Zo kwam het helemaal goed ๐Ÿ˜‰
      En jouw creatie, heel mooi! (lukte het met mijn tutorial? want hij was wel nogal beknopt…)

      1. Lukte heel goed, de riempjes zijn wel iets te lang en de armsgaten iets te diep. Ik vermoed dat jouw versie gewoon wat groter is? Ik maakte een 92. Ga volgende keer 15cm pakken ipv 20cm voor de riempjes. Zou het volgende keer ook iets hoger maken. Maar vond het zeer gemakkelijk en rap klaar, dus met een paar aanpassingen zeer handige tutorial!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s